Столтенберг залишиться на посаді генсека НАТО ще на рік

Фото: nato.int

Члени Північноатлантичного альянсу продовжили термін перебування Єнса Столтенберга на посаді генсека НАТО до 1 жовтня 2024 року.

Про це Харків Times довідався з повідомлення на сайті НАТО.

“У вівторок, 4 липня 2023 року, члени Альянсу домовились продовжити мандат Генерального секретаря Єнса Столтенберга ще на один рік, до 1 жовтня 2024 року. Це рішення буде схвалене главами держав і урядів НАТО на Вільнюському саміті.”, – йдеться в повідомленні.

Відзначається, що члени Альянсу вдячні Генеральному секретарю за його лідерство і відданість, які мають вирішальне значення для збереження трансатлантичної єдності перед обличчям безпрецедентних викликів безпеці.

Єнс Столтенберг був призначений на посаду генерального секретаря НАТО у 2014 році.

Союзники висували на посаду керівника НАТО кілька кандидатур, але не змогли досягти консенсусу щодо призначення одного з кандидатів.

Це вже третє продовження терміну повноважень Столтенберга.

Очікується, що на саміті НАТО, який відбудеться 11-12 липня у Вільнюсі, учасники альянсу дадуть чіткий знак щодо членства України, яка бореться з російською агресією.

Києву вже обіцяли майбутнє членство на саміті НАТО в Бухаресті в 2008 році, і з тих пір альянс постійно повторював, що його двері залишаються відкритими.

Після початку повномасштабного вторгнення Росії до України НАТО на своєму саміті в Мадриді у червні минулого року офіційно визнало Росію основною загрозою.

Президент України Володимир Зеленський не поїде на саміт НАТО у Вільнюсі, якщо лідери країн Альянсу проявлять «дефіцит мужності».

Як повідомляв Харків Times, 83% українців підтримали б на референдумі вступ до НАТО.